De klant weigert de rekening te betalen. Je hebt geen tijd of zin om achter de factuur aan te gaan, maar wilt wel je geld. Dan kun je een incassobureau inschakelen. Welke addertjes liggen er onder het gras? Een incassobureau gaat namens jouw bedrijf achter de openstaande rekeningen aan. Het bureau zorgt er dus voor dat je het geld waar je recht op hebt, ontvangt. Daarvoor krijgen zij uiteraard provisie. Hoe werkt een incassobureau en waar moet je op letten bij het kiezen van een incassobureau?

Soort incassobureaus

Hoewel we het in dit artikel allemaal onder de noemer incassobureau scharen, zijn er verschillende partijen die je in dit traject kunnen helpen. Te weten:

Incassobureau: Een sec incassobureau kan je alleen helpen bij het incassotraject. Deze bureaus kennen geen wettelijke status en mogen derhalve geen juridische ingrepen doen.
Deurwaarder: De meeste incassobureaus maken ook gebruik van een deurwaarder (of de deurwaarder heeft een incassobureau). Een deurwaarder kan wel juridisch optreden.
Advocatenkantoor: Een advocatenkantoor met incassobureau of een juridisch adviesbureau kun je ook inschakelen voor het incassotraject. Echter, ook zij zijn zonder hulp van een deurwaarder wettelijk begrensd tot dat traject.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau doet er alles aan om de rekening betaald te krijgen. Dat begint met het sturen van aanmaningen en het bellen naar de wanbetaler. Haalt dat niets uit, dan wordt er gekeken of de factuur zich ervoor leent om een deurwaarder in te schakelen en/of een inbeslaglegging te regelen. Is het openstaande bedrag te klein, dan zullen de meeste bedrijven aangeven dat de kosten niet opwegen tegen de baten en blijf je alsnog met een oninbare rekening zitten.

Nadeel van incassobureau

Het grote nadeel van een incassobureau inschakelen, is hetzelfde als alle andere pressiemiddels om tot betaling over te gaan; het brengt de relatie met je klant in gevaar. Bedenk dus hoeveel deze klant nog waard is voor je bedrijf en overleg eventueel met het incassobureau hoever ze mogen gaan om de druk op te voeren.

Voordeel van incassobureau

Een brief van een incassobureau brengt bij menig wanbetaler een schrikeffect teweeg. Daardoor gaat hij alsnog snel tot betaling over. Daarnaast kan een incassobureau oplossingsgericht te werk gaan. Zeker wanneer jij als ondernemer inmiddels boos bent over de onbetaalde rekening, sta je vaak niet open voor de argumenten van de wanbetaler. Terwijl die wellicht heel plausibel zijn. Een incassobureau kan dan bemiddelen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling voor te stellen.

Bron: incassobureau Rotterdam